Čáry máry fuk, ať jsem zase kluk! - Žáček, Jiří (Portál, 2012)
Knížka představuje soubor básniček Jiřího Žáčka inspirovaných obrázky Josefa Lady. Ve verších k obrázkům známým i méně známým se básník vypravil na výlet do světa Ladova dětství. Současný jazyk a pohled blízký dnešnímu dětskému čtenáři se tak spojuje s již klasickým ladovskými výjevy. Toto spojení dává malým čtenářům možnost navštívit krajinu hastrmanů, víl a mluvících kocourků a potkat v nich vlastní pocity, nálady, sny a přání. Jiří Žáček je básník a překladatel, věnuje se tvorbě pro dospělé i děti.Josef Lada je dnes již legendární postavou českého malířství a ilustrace, autorem mnoha knih pro děti i dospělé.