Eva - Young, Paul (Euromedia Group, 2016)
Strhující román předurčený k tomu, aby se stal jednou z nejdiskutovanějších knih desetiletí - stejně jako autorovy předchozí tituly, Chatrč a Křižovatky, které dosáhly vrcholu žebříčku The New York Times a oslovily desítky milionů čtenářů po celém světě. Když na břeh ostrova mezi tímto a oním světem vyplaví voda přepravní kontejner, Jan Sběratel v něm najde mladou ženu - polámanou, zmrzlou a sotva živou. S pomocí léčitelů a učenců dohlíží na její uzdravování a záhy zjistí, že ji její genetický kód spojuje s každou známou rasou. Nikdo ale netuší, jaké může mít její přežití význam. Nikdo, až na Evu, matku všech živých. Ta ji oslovuje "dcero" a pozve ji, aby se stala svědkyní příběhu stvoření, jejího a vlastně i našeho...