Dlouhý lovec - Frič, Alberto Vojtěch (Titanic, 1995)
Ve vzpomínkách se autor vrací do jihoamerické divočiny na počátku století, kdy se pod Orlími horami pásla stáda divokého dobytka, v bažinách byly vzácné volavky a jaguáří kůže patřily k běžným platidlům. Bílí dobyvatelé postupovali vytrvale a s nimizbraně, nemoci, kořalka, smrt. Poslední z třetice dobrodružných příběhů.